Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 2

Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 2

Ο Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 2 είναι διαταραχή του μεταβολισμού της τροφής λόγω δυσλειτουργίας του παγκρέατος και χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα.

 Αντίθετα από τον διαβήτη Τύπου 1 που αφορά νεαρά άτομα, ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 αφορά ενήλικα άτομα γι αυτό και είναι γνωστός και ως «διαβήτης ενηλίκων».

🔎

 Αποτελεί το 90-95% των περιπτώσεων διαβήτη και προβλέψεις κάνουν λόγο ότι οι ασθενείς με αυτό τον τύπο Διαβήτη θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια παγκοσμίως έως το 2030.

 Τα συμπτώματα

 Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι:

▪️

 Αίσθηση υπερβολικής δίψας

▪️

 Ουρολοιμώξεις, συχνοουρία

▪️

 Ξηροστομία

▪️

 Κνησμός

▪️

 Απότομη αύξηση ή μείωση βάρους

▪️

 Κόπωση

▪️

 Πονοκέφαλοι

▪️

 Μυκητιάσεις στα γεννητικά όργανα

▪️

 Κολπική ξηρότητα στις γυναίκες

▪️

 Θολή όραση

▪️

 Μουδιάσματα στα πόδια

 Τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου:

 Που οφείλεται όμως η εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 και ποιοι παράγοντες αποτελούν πηγή κινδύνου;
Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 2 είναι ένας συνδυασμός γενετικών παραγόντων και τρόπου ζωής. Πιο συγκεκριμένα, Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 μπορεί να αναπτυχθεί από:

▪️

 Τον τρόπο ζωής που ακολουθεί το άτομο και αφορά παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα αλλά και οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου

▪️

 Γενετικούς παράγοντες και συγκεκριμένα γονίδια που ευθύνονται για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2

▪️

 Ασθένειες που προδιαθέτουν για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

 Η θεραπεία:

 Για να θεραπευτεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί. Η διάγνωση γίνεται μέσω ειδικών εξετάσεων και αξιολόγηση των συμπτωμάτων που εμφανίζει ο ασθενής.

 Αφού επιβεβαιωθεί ο διαβήτης τύπου 2, ο ειδικός θα αξιολογήσει την κατάλληλη θεραπεία λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Συνήθως η θεραπεία από τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 αποτελεί συνδυασμό παραγόντων. Αφενός ο ασθενής λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή και αφετέρου αλλάζει (λίγο ή πολύ) τον τρόπο ζωής του. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αφορούν τη βελτίωση της διατροφής και την ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα του ατόμου.

 Η απώλεια βάρους και η υιοθέτηση μιας μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με κάποιας μορφής άσκησης, όπως το περπάτημα μισής ώρας, κάθε ημέρα αποδεικνύονται θαυματουργά για την πρόληψη ή/και την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

 Υπάρχει και η λύση της χειρουργικής επέμβασης για απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα, ωστόσο αυτή η επιλογή συνίσταται για άτομα που δεν έχουν άλλο τρόπο ελέγχου του βάρους και του σακχάρου στο αίμα τους.

 Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 αποτελεί μάστιγα της εποχής και οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν παρεμβάσεις τις οποίες μπορεί να κάνει το ίδιο το άτομο μόνο του αλλά και με την καθοδήγηση των ειδικών, και οι οποίες είναι άκρως σημαντικές για την πρόληψη ή την αναστροφή της πορείας ανάπτυξης του Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 2.

Comments are closed.