Τι είναι, συμπτώματα και τρόπος αντιμετώπισης:
Η ημικρανία θεωρείται χρόνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από παλμικό πόνο τυπικά στο μισό μέρος του κεφαλιού. Αν και πολύ συχνά ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάποιον απλό πονοκέφαλο, η ημικρανία είναι κάτι διαφορετικό. Η ημικρανία συνήθως συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, ενόχληση στο φως (φωτοφοβία) και στις φωνές/ήχους (φωνοφοβία) ενώ κάποιοι ενδέχεται να εμφανίσουν και επιπλέον νευρολογικά συμπτώματα. Η ημικρανία είναι μία δυσάρεστη και επώδυνη εμπειρία, μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, αφορά περίπου το 12% του πληθυσμού ενώ εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.
Τι μπορεί να προκαλέσει την ημικρανία:
Η ημικρανία μπορεί να έχει διάφορα αίτια. Αυτά που συναντώνται πιο συχνά είναι:
Άγχος
Ορμονικές διαταραχές
Εμμηνόπαυση
Αλκοόλ
Διαταραχές ύπνου
Αλλαγές στις συνήθειες διατροφής
Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες
Μεταβολές του καιρού κ.α.
Τι συμπτώματα εμφανίζει η ημικρανία:
Η ημικρανία στην πιο συνηθισμένη της μορφή ακολουθεί 4 βασικά στάδια:
Προειδοποιητικό στάδιο. Στο στάδιο αυτό είναι το πρώτο και εμφανίζει συμπτώματα όπως χασμουρητό, αλλαγές στη διάθεση, πείνα, δίψα, ευερεθιστότητα κα.
Αύρα. Επόμενο στάδιο είναι το στάδιο της αύρας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει οπτικές διαταραχές όπως μαύρα στίγματα, εναλλασσόμενα έντονα φωτεινά σήματα, διάσπαση ή διαχωρισμό του οπτικού πεδίου, ή ακόμα και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα, διαταραχές του λόγου και ίλιγγο. Το στάδιο της αύρας συνήθως προηγείται του πονοκεφάλου μπορεί όμως να εμφανιστεί και παράλληλα με αυτόν, εμφανίζεται στο 25-30% των περιπτώσεων ημικρανίας και μπορεί να διαρκέσει όσο ο πόνος.
Πονοκέφαλος. Ο πονοκέφαλος που είναι συνήθως έντονος ή μέτριας έντασης, μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες, μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, φωτοφοβία, ή φωνοφοβία, έχει σφυγμώδη χαρακτήρα και επιδεινώνεται με την φυσική δραστηριότητα .
Ύφεση. Στο στάδιο της ύφεσης ο πόνος και τα υπόλοιπα συμπτώματα υποχωρούν ενώ το άτομο ενδέχεται να εμφανίσει ζάλη, εξάντληση και μεταβολές στην ψυχική του διάθεση.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ημικρανία:
Για να αντιμετωπιστεί η ημικρανία θα πρέπει πρώτα να διαγνωστεί σωστά, μέσω της λήψης ιστορικού αλλά και με ερωτήσεις από τον ειδικό. Η ημικρανία μπορεί να αντιμετωπιστεί:
Με φυσικές μεθόδους όπως οστεοπαθητική, ασκήσεις, βελονισμό, υδροθεραπεία, συμπληρώματα διατροφής. Επίσης, η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο σωστός ύπνος μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τα συμπτώματα τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση.
ή
Με φαρμακευτική αγωγή από ειδικό νευρολόγο για κάποιο διάστημα ώστε να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης αλλά και η ένταση των επεισοδίων της ημικρανίας.