Η τενοντοπάθεια αναφέρεται στην πάθηση του τένοντα.
Αίτια:
- πιο κοινή είναι η κατάχρησή του
- Άλλες αιτίες αφορούν τους τραυματισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι από εγγενείς (π.χ.μερικό υπερξάρθρημα ή κακή εμβιομηχανική μίας άρθρωσης) ή εξωτερικούς παράγοντες(π.χ. τένις, τρέξιμο). Οι περιοχές του σώματος που υποφέρουν συχνότερα από τενοντοπάθειες είναι:
Στο πόδι:
- ο Αχίλλειος τένοντας στη γάμπα
- ο επιγονατιδικός τένοντας
Στο χέρι:
- οι περιοχή των μυών που κάνουν έκταση του καρπού και είναι η γνωστή «επικονδυλίτιδα»(ο όρος έχει αντικατασταθεί με τον σωστό που είναι «επικονδυλαλγία»)
- στον αγκώνα η περιοχή του δικεφάλου μυός
- στον ώμο η περιοχή των στροφέων του ώμου με πιο συχνά εμφανιζόμενη διάγνωση αυτήτης «τενοντίτιδας Υπερακανθίου μυός» Οι τενοντοπάθειες συγκαταλέγονται στα σύνδρομα καταπόνησης ή αλλιώς «υπέρχρησης».Από αυτά υποφέρουν συνήθως άτομα που αθλούνται συστηματικά , αλλά και άτομα ταοποία ξαφνικά αύξησαν κάποια δραστηριότητα χωρίς να έχουν μια τακτική αθλητικήδραστηριότητα. Η τενοντοπάθεια μπορεί να χαρακτηριστεί πιο ειδικά (και πιο συχνά) ως τενοντίτιδα ανπρόκειται για οξεία βλάβη του τένοντα που συνοδεύεται με φλεγμονή, και πιο σπάνια ωςτενόντωση που χαρακτηρίζει τη χρόνια βλάβη του τένοντα σε κυτταρικό επίπεδο.#Προσέγγιση
Η εκτίμηση και η αποκατάσταση γίνεται αφού ο ειδικός διερευνήσει σε βάθος τουςπαράγοντες που προκάλεσαν την παραπάνω πάθηση.
Η αποκατάσταση μίας τενοντοπάθειας συνήθως αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τονειδικό δεδομένου ότι το άτομο ενδεχομένως να συνεχίζει να λειτουργεί με τις παλιέςσυνήθειες με αποτέλεσμα το συχνό επανατραυματισμό του τένοντα.
Ο θεραπευόμενος πρέπει να εκπαιδευτεί πώς να λειτουργεί, ενώ η επανόρθωση τουτένοντα επιτυγχάνεται με δια χειρός θεραπεία *, ασκήσεις (γυμναστική αποκατάσταση), βελονισμό και παγοθεραπεία, ενώ σπάνια συστήνονται διατροφικά συμπληρώματα για τονπεριορισμό της φλεγμονής.